









Burun estetiği ameliyatı (rinoplasti), burundaki kemik, kıkırdak ve bazen de cilt yapısını değiştirerek burnun genel görünümünü yüze uyumlu hale getirme işidir. Estetik burun ameliyatıyla burun belli oranlarda küçültülebilir, kemeri varsa alınabilir, ucu sarkıksa kaldırılabilir, ucu aşırı kalınsa inceltilebilir, burundaki eğrilikler düzeltilebilir, burun ucu aşırı kalkıksa düzeltilebilir, burun sırtı aşırı alçaksa yükseltilebilir.
Burun estetiği ameliyatı için kişinin algılanışını en çok değiştiren ve bunun yanında en zor estetik ameliyat olduğunu söylersek abartmış olmayız. Zor olmasının nedeni burnun estetik yapısının yanında çok önemli fonksiyonlarının da olmasıdır. Burun yüzün ortasındaki en çıkıntılı organ olduğundan yüzün algılanışını ve karakteristiğini belirler. Tanıdığımız insanların yanak, dudak, çene, kulak gibi organlarını görsek hatırlamayız fakat çoğu zaman burun yapılarını hatırlayabiliriz.
Burun estetik bir organ olmasından çok daha önemli olarak nefes alma organıdır. İyi nefes alamayan bir burun kişinin çabuk yorulmasına, sık hastalanmasına, uyku problemlerine, verimsiz uyumasına, yorgun uyanmasına, yediklerinden yeterli tadı alamamasına neden olur.
İyi bir burun hem estetik hem de fonksiyonel açıdan iyi olmalıdır. Bu iki kavram birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Yani daha önceki dönemlerdeki daha sık yapılan hatalardan; aşırı küçültülmüş, burun sırtı aşırı oyulmuş, nefes almada güçlük çeken burunlardan uzak durmaktayız. Sağlıklı bir estetik burun ameliyatında burun belli oranlara getirilir, şekillendirilir, yani amacımız burnu küçültüp, ucunu da sivri bir hale getirmek değildir. Burun sadece profil oluşturma ameliyatı değildir. Yüze önden bakıldığında da kaşlardan gelen eliptik bir şekilde burun ucuna doğru inildikçe kalınlaşmalıdır. İncecik sivri bir burun ucu, aşırı kalkık, önden bakıldığında burun delikleri gözü rahatsız eden burunlar oluşturmamalıdır. Yandan bakıldığında burun ucunun üst dudakla yaptığı açı kadında 95-100 derece olmalıyken, erkekte bu açı 90-95 derece olmalıdır. Yani erkekte burun ucunun fazla kalkık olması istenen bir görüntü değildir, fazla kalkık ve sırtı oyulmuş bir burun erkeğe feminen bir görüntü katar. Kadında burun sırtının burun ucundan 2-3 mm kadar alçak olması çekicidir. Estetik açıdan burun yüze uyumlu olmakla birlikte, kendi içinde de belli oranlara sahip olmalıdır. Yüze bakıldığında yüzden ayrı bir organ gibi, sanki yüze eklenmiş gibi durmamalıdır. Çok klasik biçimde açıklayacak olursak: “iyi bir estetik burun ameliyatı sonunda burnun ameliyatlı olduğu belli olmamalıdır.”
Sık karşılaştığımız bir cümle “bu veya şu burun gibi bir burun istiyorum” cümlesidir. Söylememiz gereken herkesin farklı yüz oranlarına sahip olduğu, farklı anatomik yapılara, farklı cilde sahip olduğudur. Güzel olduğunu düşündüğünüz burun sizin yüzünüze hiç de uyumlu olmayabilir. Bu nedenle burun modeli istemek yerine sizinle birlikte nasıl bir burnun size yakışacağı ve yüzünüzde uyumlu duracağının analizini yapmak durumundayız.
Burun estetiği ameliyatı 4. boyutun olduğu bir ameliyattır. 4. boyut zamandır. Yaptığımız burnun zaman içerisinde şeklinin bozulmaması, istemediğimiz değişikliklerin oluşmaması önemlidir. Uyguladığım teknikte burnun destek yapılarını mümkün oldukça güçlendiriyorum, bu gelecekte de bozulmayan bir burun oluşmasını sağlıyor. Canlı organlar sürekli değişme eğilimindedir, yani ameliyat masasında güzel olan değil gelecekte de güzel olan burun oluşturmak esastır.

Doktorunuza Danışın
Ameliyatlarımın çok büyük bir bölümünde kapalı(izsiz) teknik uyguluyorum. Kapalı burun estetiği tekniğinde tüm kemik ve kıkırdak yapıları en az açık teknik kadar iyi görülebilir. ‘’Kapalı teknikle burun ameliyatı ,görmeden yapılır ‘’ sadece bir yanılgıdır. Kapalı teknik burun estetiği daha zor bir tekniktir yeni başlayanlar için fakat belli bir aşamadan sonra eskisi kadar zor gelmemeye başlar.
-Kapalı teknik burun estetiği ameliyatında heriki burun deliği arasındaki ciltte kesi yapılmaz, açık teknikte o bölgedeki izden dolayı ameliyat olduğunuzu anlayabilirler, kapalı teknikte iz olmaz.
İz olmamasından çok daha önemli avantajları vardır kapalı tekniğin;
-Cilt ameliyat sonrası daha az ödemlenir.
-Burun ucu hissiyatı daha çabuk gelir.
-Burun ameliyat sonrası 1 yıl olmasına rağmen parlamaz.
-Burun ucu çok sert ve hareketsiz olmaz, burnunuzu silerken, öpüşürken rahat hareket ettirilebilir.
Riski olmayan bir ameliyat olduğunu kimse düşünmüyordur elbette. Estetik burun ameliyatlarında asimetri, nefes alma sıkıntısı gibi ikinci ameliyata kadar gidebilecek problemler görülebilir. Etrafınızda ikinci kez hatta üçüncü kez ameliyat olmak zorunda kalmış insanlar mutlaka vardır. Günümüz teknikleriyle ve tecrübeli ellerde bu riskler çok aza inse de risk yoktur denilemez.



